Verkoop uw zakelijke auto op tijd aan uzelf als u DGA bent

Rijdt u als DGA in een auto van uw B.V. dan is het goed om regelmatig te bekijken of u deze auto niet beter kunt overdragen naar privé. Als de auto op naam van de B.V. staat, kunt u uiteraard alle kosten en afschrijving op de auto in mindering brengen op de winst van uw B.V. maar daar staat tegenover dat u wel een bijtelling voor het privégebruik van de auto bij uw salaris moet tellen en zodoende loonbelasting betaalt over het privégebruik van de auto.

dga-auto-bv-prive

Deze bijtelling is vaak 22% van de cataloguswaarde van de auto. Vaak zien we dat het fiscaal en financieel optimaal is om een nieuwe auto eerst een paar jaar zakelijk te laten staan en vervolgens over te zetten naar privé. Maar uiteraard is dit niet zomaar bij iedereen toepasbaar. Of het in uw specifieke geval nog financieel interessant is om de auto zakelijk te blijven rijden, is van veel variabelen afhankelijk. Onder andere de cataloguswaarde en de huidige waarde van de auto, het aantal kilometers dat u jaarlijks zowel zakelijk als privé rijdt, de hoogte van de kosten die verband houden met het gebruik van de auto en of de auto op fossiele brandstof of elektriciteit rijdt, zijn van belang.

Naast de aftrek van de kosten van de winst van uw B.V. en de loonbelasting die u moet betalen over het privégebruik, moet er ook rekening worden gehouden met de btw gevolgen van het zakelijk dan wel privé rijden van de auto. Als u de auto op naam van uw B.V. heeft staan moet u namelijk voor het privégebruik ook een btw bijtelling betalen. Deze is vaak 2,7% van de cataloguswaarde en bij overdracht van de auto aan privé zal de B.V. over de verkoopprijs ook btw in rekening moeten brengen en afdragen. Hier staat uiteraard wel tegenover dat alle btw die drukt op de kosten van de auto in aftrek mogen worden gebracht en dat u bij aanschaf van de auto ook alle btw die in de aankooprijs zat heeft mogen aftrekken.

Gezien de complexiteit raden we zodoende aan om regelmatig te laten berekenen of het voor u verstandig is om de auto over te dragen naar privé zodat u niet onnodig belasting blijft betalen voor het rijden van uw auto.

Kennismakingsgesprek

Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen

Wil je een vrijblijvende kennismaking? Dat kan bij jou of bij ons op kantoor. We geven je direct inzicht in hoe onze adviseurs je verder kunnen helpen.