Einde grijskentekenregeling en BPM-vrijstelling voor ondernemers vanaf 2025

Lees verder of vraag onze adviseurs om hulp

De bekende grijskentekenregeling, beter bekend als de BPM-vrijstelling, vervalt met ingang van 2025. Dit betekent dat vanaf 2025 de kosten voor een bestelauto op fossiele brandstof met maar liefst 38% zullen stijgen, wat neerkomt op een gemiddelde prijsverhoging van meer dan €11.000 per bedrijfsauto.

grijskentekenregeling ondernemers

Afschaffing BPM-vrijstelling

In 2025 zal de grijskentekenregeling voor ondernemers volledig verdwijnen. Bedrijfsauto’s van voor 2025 kunnen echter nog steeds zonder BPM blijven rijden. De BPM zal voortaan worden berekend op basis van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen, waarbij elke gram CO2-uitstoot een bedrag van €66,91 aan BPM met zich meebrengt.

Impact op BTW-ondernemers

Voor BTW-ondernemers betekent dit dat de aankoop van een bestelauto met grijs kenteken in veel gevallen geen BPM-vrijstelling meer zal opleveren. De voorwaarden hiervoor blijven echter hetzelfde, waaronder specifieke afmetingsvereisten, registratie op naam van een BTW-ondernemer, en een zakelijk gebruik van minimaal 10%.

Berekening van BPM

Bij het berekenen van de BPM wordt gekeken naar de netto catalogusprijs, exclusief BTW. Het BPM-tarief bedraagt 37,7% van deze netto catalogusprijs, waarbij bij benzineauto’s een aftrek van €1283 geldt, terwijl bij dieselauto’s een verhoging met €273 plaatsvindt.

Hoe werkt het vanaf 2025?

In 2025 leidt dit tot aanzienlijke verschillen in de totale kosten van bedrijfswagens. Vanaf 2025 zal het standaard BPM-tarief gelden voor BTW-ondernemers. Emissievrije bedrijfswagens, zoals elektrische of waterstofvoertuigen, behouden echter de BPM-vrijstelling, wat resulteert in aanzienlijke prijsverschillen ten opzichte van fossiele brandstofvoertuigen. Dit is bedoeld om duurzame investeringen te bevorderen.

Overgangsregeling voor tweedehands bedrijfswagens

Vanaf 2025 zullen zowel nieuwe als tweedehands bedrijfswagens onderhevig zijn aan BPM. Voor tweedehands bedrijfswagens jonger dan vijf jaar zal de verschuldigde BPM worden bepaald volgens een afschrijvingsmethode. Oudere (vervuilende) bedrijfsauto’s zullen binnenkort ook geen toegang meer krijgen tot veel binnensteden.

Advies nodig?

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Onze betrokken adviseurs staan klaar om jou te adviseren. We helpen onze klanten op een professionele en toegankelijke manier. Bij SRL Accountants & Belastingadviseurs kun je rekenen op gedegen advies en persoonlijke ondersteuning. Wij helpen jou graag.

Kennismakingsgesprek

Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen

Wil je een vrijblijvende kennismaking? Dat kan bij jou of bij ons op kantoor. We geven je direct inzicht in hoe onze adviseurs je verder kunnen helpen.