Heb je in 2019 geen toeslagen ontvangen, maar had je daar achteraf gezien door bijvoorbeeld een daling van het inkomen wel recht op? Dan kun je met terugwerkende kracht toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst. Dat kan nog tot 1 september aanstaande voor de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget over 2019. Er is zodoende negen maanden terugwerkende kracht mogelijk. Voor de kinderopvangtoeslag is dit anders. Die kun je slechts met drie maanden terugwerkende kracht aanvragen.

Op de regel van negen maanden terugwerkende kracht geldt één uitzondering. Heb je namelijk uitstel gekregen voor je belastingaangifte over een bepaald jaar? Dan mag je voor dat jaar ook nog zorgtoeslag aanvragen tot aan de datum waarop je belastingaangifte bij de Belastingdienst binnen moet zijn. Heb je dus bijvoorbeeld uitstel gekregen tot 30 april 2021 voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting over 2019 dan kun je ook nog tot die datum de toeslagen aanvragen over 2019.

En ben je 18 jaar geworden maar heb je nog geen zorgtoeslag aangevraagd? Doe dit dan alsnog! Je hebt namelijk recht op zorgtoeslag vanaf de eerste maand na de maand waarin je je 18e verjaardag hebt gevierd. Ben je bijvoorbeeld op 21 juli jarig? Dan heb je vanaf augustus recht op zorgtoeslag. Ook als je in 2019 al 18 jaar bent geworden kun je natuurlijk gebruik maken van de negen maanden terugwerkende kracht die mogelijk is en alsnog zorgtoeslag aanvragen over een deel van 2019. Het is natuurlijk zonde om deze bedragen te laten liggen.

CategoryAlgemeen
logo-footer