Wist je al van de mogelijkheid tot willekeurige afschrijving over investeringen uit 2023?

Ontdek hoe dit werkt of vraag onze adviseurs om hulp.

Over investeringen uit 2023 is een eenmalige nieuwe regeling willekeurige afschrijving in werking gesteld. Met deze regeling kun je bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen voor 50% willekeurig afschrijven. De afschrijving moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lees alles over deze regeling of vraag direct hulp aan onze adviseurs.

willekeurige afschrijving investeringen

Willekeurig afschrijven over investeringen uit 2023

Naast de willekeurige afschrijving op milieubedrijfsmiddelen en de willekeurige afschrijving voor startende ondernemers, is er over 2023 een eenmalige nieuwe regeling willekeurige afschrijving. Deze regeling geldt voor bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen. Die bedrijfsmiddelen kun je voor maximaal 50% willekeurig afschrijven. Op het restant moet je de gewone afschrijving toepassen. De willekeurige afschrijving moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Houd rekening met de voorwaarden

De willekeurige afschrijving over investeringen uit 2023 geldt alleen over aanschaf- en voortbrengingskosten die je in het kalenderjaar 2023 hebt gemaakt. Kosten uit eerdere of latere jaren mag je niet meetellen. Daarnaast is het ook belangrijk wanneer je het bedrijfsmiddel in gebruik neemt. Dit moet voor 1 januari 2026 gebeuren als je gebruik wilt maken van de willekeurige afschrijving.

Bedrijfsmiddelen waarvoor de regeling niet geldt

Er zijn een aantal bedrijfsmiddelen waarvoor de nieuwe regeling niet geldt. De bedrijfsmiddelen die niet in aanmerking komen voor willekeurige afschrijving zetten we graag op een rijtje voor je:

  • Gebouwen.
  • Schepen, vliegtuigen, bromfietsen en motoren.
  • Personenauto’s die niet zijn bestemd voor beroepsvervoer (auto’s zonder CO2-uitstoot komen wel in aanmerking voor de willekeurige afschrijving).
  • Immateriële activa zoals vergunningen en goodwill.
  • Dieren.
  • Bedrijfsmiddelen die hoofdzakelijk zijn bestemd voor verhuur.
  • Bedrijfsmiddelen die al willekeurig worden afgeschreven op grond van een andere regeling.

Kom je er niet uit?

Vraag je jezelf af of je gebruik kunt maken van willekeurige afschrijving voor jouw investering uit 2023? Onze betrokken adviseurs staan klaar om je van advies te voorzien. Onze werkwijze is professioneel en toegankelijk. SRL Accountants & Belastingadviseurs helpt je graag verder met gedegen advies. Zo weet je zeker dat je verstandige stappen zet.

Kennismakingsgesprek

Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen

Wil je een vrijblijvende kennismaking? Dat kan bij jou of bij ons op kantoor. We geven je direct inzicht in hoe onze adviseurs je verder kunnen helpen.