Voorkom hoge belastingrente door tijdig aanvragen van (aanvullende) voorlopige aanslag 2023

Lees verder of vraag onze adviseurs om hulp

De belastingrente is per 1 januari 2024 aanzienlijk verhoogd. Voor de inkomstenbelasting bedraagt deze nu 7,5 procent en voor de vennootschapsbelasting zelfs 10 procent. Een effectieve manier om belastingrente te vermijden, is door tijdig een (aanvullende) voorlopige aanslag aan te vragen.

SRL Accountants

Wanneer wordt belastingrente in rekening gebracht?

Belastingrente wordt vaak geïncasseerd wanneer er belasting moet worden bijbetaald. Het is een soort compensatie voor gemiste rente door de Belastingdienst. Deze rente wordt berekend voor het belastingjaar 2023 vanaf 1 juli 2024 tot zes weken na de datum van de (voorlopige) aanslag. Vanwege de hoge percentages kunnen deze bedragen aanzienlijk oplopen. Het is dus cruciaal om ervoor te zorgen dat de aanvullende belasting tijdig wordt betaald om belastingrente te voorkomen.

Aanvragen van (aanvullende) voorlopige aanslag

Het belangrijkste middel om belastingrente te vermijden, is het aanvragen van een correcte (aanvullende) voorlopige aanslag voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting 2023 bij de Belastingdienst. Dit dient idealiter te gebeuren vóór 30 april 2024, of zo snel mogelijk daarna. Door dit te doen, voldoe je op tijd aan de bij te betalen belasting. Voor verkorte of gebroken boekjaren moet dit binnen vijf maanden na afloop ervan gebeuren.

Hoe kun je belastingrente voorkomen?

Om belastingrente te vermijden, is het essentieel om de hoogte van de ontvangen voorlopige aanslag voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting 2023 zorgvuldig te controleren. Is deze gebaseerd op het juiste inkomen of de juiste winst? Dit geldt zelfs als je nog geen voorlopige aanslag voor 2023 hebt ontvangen.

Tijdige indiening van aangifte

Een andere mogelijkheid om belastingrente te voorkomen, is het tijdig indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2023 vóór 30 april 2024 en de aangifte vennootschapsbelasting 2023 vóór 31 mei 2024 (voor verkorte of gebroken boekjaren: binnen vijf maanden na afloop ervan). Het is echter belangrijk dat de aanslag uiteindelijk overeenkomt met de ingediende aangifte, anders kan er alsnog belastingrente verschuldigd zijn.

Vraag ons om advies

Wil je graag advies over dit onderwerp? Onze betrokken adviseurs staan klaar om jou te adviseren. We begeleiden onze klanten op een professionele en toegankelijke manier. Bij SRL Accountants & Belastingadviseurs kun je rekenen op gedegen advies en persoonlijke ondersteuning.

Kennismakingsgesprek

Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen

Wil je een vrijblijvende kennismaking? Dat kan bij jou of bij ons op kantoor. We geven je direct inzicht in hoe onze adviseurs je verder kunnen helpen.