Door het tweeschijvenstelsel in box 2 zijn dividenduitkeringen interessant in 2024

Ga je dividend uitkeren?

In 2024 wordt het tweeschijvenstelsel ingevoerd in box 2 van de inkomstenbelasting. Dit beïnvloedt dividenduitkeringen en zorgt ervoor dat dit interessant is in 2024. In 2025 zijn er ook weer nieuwe ontwikkelingen op dit gebied te verwachten. Lees alles over dividenduitkeringen zodat je goed voorbereid bent. Heb je persoonlijk advies nodig? Onze betrokken adviseurs ondersteunen je graag.

SRL Accountants

Het tweeschijvenstelsel is nieuw in 2024

In 2024 is in box 2 van de inkomstenbelasting een tweeschijvenstelsel in werking getreden. Dit is van invloed op het uitkeren van dividend (een deel van de winst) door uw vennootschap (bv of nv) aan jou als directeur-grootaandeelhouder (dga). Over deze dividenduitkeringen wordt belasting geïnd, in 2023 was dit standaard 26,9%. Door het tweeschijvenstelsel betaal je 24,5% belasting over uitgekeerd dividend wanneer dit maximaal €67.000 is. Als je meer dan dit bedrag uitkeert, betaal je 33% belasting. Als er sprake is van een fiscale partner geldt de 24,5% belasting tot een bedrag van €134.000.

Meer wijzigingen op komst in 2025

Vanaf 2025 kun je nog meer wijzigingen verwachten. De dividenduitkeringen zijn vanaf dat jaar namelijk ook van invloed op de heffingskortingen. Door de afbouw van heffingskortingen die ontstaat door het uitkeren van dividend in box 2 kan het effectieve tarief vanaf 2025 hoger zijn dan het huidige tarief van 26,9% (ondanks dat het tarief in 2024 24,5% is). In 2024 hebben we hier nog niet mee te maken, dan heeft alleen het inkomen in box 1 invloed op de afbouw van de heffingskorting.

Dividend uitkeren is interessant in 2024

Is het uitkeren van dividend in 2024 verstandig? Voor het grootste deel van de dga’s is het zeer interessant om in 2024 €67.000 aan dividend uit te keren. Wanneer je een fiscaal partner hebt, kun je ervoor kiezen om €134.000 uit te keren. Denk je dit geld niet nodig te hebben? Ook in dat geval is het verstandig om het dividend uit te keren. Zo profiteer je toch van de 24,5% belasting. Dit voorkomt dat het bedrag tegen 33% belast zal worden. Bovendien kun je er ook voor kiezen om het bedrag te herinvesteren in jouw onderneming.

Voldoe je aan alle regels?

Bij het uitkeren van dividend hoor je aan een aantal wettelijke regels te voldoen. Zo moet je een uitkeringstoets en een balanstest uitvoeren. Dit voorkom dat je hoofdelijk aansprakelijk bent. De balanstest houdt in dat je alleen dividend uitkeert als het eigen vermogen van de het bedrijf groter is dan de reserves die je wettelijk moet aanhouden. De uitkeringstoets wordt uitgevoerd door het bestuur. Hierbij is het belangrijk dat de bv na de dividenduitkering nog steeds in staat is om aan opeisbare schulden te blijven voldoen.

Advies nodig over dividenduitkeringen?

Wil je meer weten over het tweeschijvenstelstel in box 2 en de invloed daarvan op dividenduitkeringen? Onze betrokken adviseurs staan klaar om je te adviseren. We ondersteunen onze klanten op een professionele en toegankelijke manier. Bij SRL Accountants & Belastingadviseurs kun je rekenen op actuele cijfers om op te sturen, gedegen advies en gerichte ondersteuning. Dat helpt jouw bedrijf groeien.

Kennismakingsgesprek

Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen

Wil je een vrijblijvende kennismaking? Dat kan bij jou of bij ons op kantoor. We geven je direct inzicht in hoe onze adviseurs je verder kunnen helpen.