Energie-investeringsaftrek of Milieu-investeringsaftrek claimen voor een duurzame zakelijke investering

Ontdek hoe dit werkt of vraag onze adviseurs om hulp.

Wanneer je een duurzame zakelijke investering doet kun je Energie-investeringsaftrek of Milieu-investeringsaftrek claimen. Voor bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan is er de Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor bedrijfsmiddelen die goed zijn voor het milieu is er de Milieu-investeringsaftrek (MIA), die vaak gecombineerd wordt met de willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). Vergeet niet om je investering tijdig te melden bij RVO om deze investeringsregelingen te kunnen claimen. Lees hier meer over of vraag direct onze adviseurs om hulp.

vacature accountant aa ra

De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Als ondernemer kun je investeren in duurzame energie, nieuwe energie-efficiënte bedrijfsuitrusting of andere energieprojecten. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen of je bedrijfsgebouw energieneutraal maken. Hiervoor kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Ondernemers die in 2024 de EIA benutten, mogen 40% van hun investeringsbedrag in dat jaar aftrekken van hun winst. Uiteraard moet er aan verschillende voorwaarden worden voldaan om in aanmerking te komen voor de EIA.

Wanneer mag je EIA claimen?

Het bedrijfsmiddel waarin je hebt geïnvesteerd, moet vermeld staan op de actuele Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en erkend zijn als energie-investering door het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken. Bovendien mag het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt zijn en moet het binnen drie maanden na bestelling worden gemeld. In 2024 moet er minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel worden geïnvesteerd, met een maximaal investeringsbedrag van € 136 miljoen per kalenderjaar. Als ondernemer wil je zoveel mogelijk voordeel behalen, en het is daarom goed om te weten dat de Energie-investeringsaftrek (EIA) gecombineerd mag worden met de Kleine-investeringsregeling (KIA), wat hoogstwaarschijnlijk extra voordeel oplevert.

De Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt ondernemers de mogelijkheid om een deel van hun investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen van de winst af te trekken. Dit levert een belastingvoordeel op bij duurzame investeringen. Met de MIA kan een specifiek percentage van de winst worden afgetrokken, afhankelijk van hoe gangbaar het bedrijfsmiddel is en de milieueffecten ervan. De mogelijke percentages zijn 27%, 36%, en 45%. Welk percentage van toepassing is, wordt bepaald door de milieulijst van de RVO te raadplegen.

Wanneer mag je MIA claimen?

De voorwaarden die gelden voor de Energie-investeringsaftrek zijn ook van toepassing op de Milieu-investeringsaftrek. Dit houdt in dat er minimaal €2.500 in een bedrijfsmiddel moet worden geïnvesteerd en dat het verrekenen van verliezen beperkter wordt. Daarnaast moet het bedrijfsmiddel op de milieulijst van de RVO staan en mag het niet eerder zijn gebruikt. Verder mag het totaalbedrag van de investeringen niet hoger zijn dan € 25 miljoen. Houd er ook rekening mee dat milieu-investeringen door het RVO onderverdeeld worden in drie categorieën. In 2024 geldt dat je in de eerste categorie 45% kan claimen. In categorie 2 is dat 36% en in categorie 3 is het 27%.

Willekeurige aftrek milieu-investeringen (VAMIL)

Bepaalde milieu-investeringen komen in aanmerking voor de VAMIL, waarmee je een deel van het investeringsbedrag van de winst kunt aftrekken. Dit kan op ieder gewenst moment gebeuren, waardoor je bijvoorbeeld de aftrek kunt uitstellen naar een volgend jaar als je dan minder zal investeren. Met deze regeling mag maximaal 75% van het geïnvesteerde bedrag in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen van de winst worden afgetrokken. Vaak worden de MIA en de VAMIL gecombineerd. De MIA geldt voor andere milieu-investeringen dan de VAMIL, en beide soorten investeringen staan op de Milieulijst van de RVO.

Meld je investering op tijd bij het RVO

Meld je duurzame zakelijke investering tijdig bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dan weet je zeker dat je de investeringsregelingen kunt claimen. Je moet de aanmelding voor deze investeringsregeling namelijk binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting doen. Deze 3 maanden gaan in vanaf het ondertekenen van de opdrachtbevestiging of offerte. Vergeet dus niet om de aanmelding meteen te doen, en niet pas bij het ontvangen van de factuur want dan is het vaak te laat.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Onze adviseurs kijken graag met je mee. We begeleiden onze klanten op een professionele en toegankelijke manier. Bij SRL Accountants & Belastingadviseurs kun je rekenen op gedegen advies en persoonlijke ondersteuning.

Kennismakingsgesprek

Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen

Wil je een vrijblijvende kennismaking? Dat kan bij jou of bij ons op kantoor. We geven je direct inzicht in hoe onze adviseurs je verder kunnen helpen.