Het is tijd voor de aangifte inkomstenbelasting: hoe werkt dat met cryptovaluta?

Lees verder of vraag onze adviseurs om hulp

Bezit u cryptovaluta en wilt u de aangifte inkomstenbelasting gaan doen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Lees alles over cryptovaluta en de belastingdienst en ontdek wat de aandachtspunten zijn. Vertrouwt u liever op onze ervaren adviseurs? Vraag dan meteen advies aan. 

SRL Accountants - contact

Bezit u cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen centrale partij zoals een bank aan te pas komt. Transacties in cryptovaluta vinden meestal plaats via zogenaamde omwisselplatforms. Op deze platforms kunt u tegen betaling van regulier geld cryptovaluta kopen of inwisselen tegen andere cryptovaluta. Cryptovaluta zijn niet zonder financiële risico’s. Daarom is het altijd verstandig om uw beleggingsadviseur om hulp te vragen.

Hoeveel belasting moet u betalen over crypto?

De winst op crypto wordt meestal gezien als vermogen. Bij de aangifte inkomstenbelasting moet u dit dus invullen in box 3. Op dit moment betaalt u nog geen belasting over het werkelijke rendement. Uw vermogen wordt wel belast op basis van een fictief rendement. Dit is een overbruggingsregeling, vanaf 2025 of 2026 wordt het heffen van belasting over het daadwerkelijke rendement in werking gesteld. Vanaf dan betaalt u dus wel belasting over uw werkelijk behaalde cryptowinsten.

Houd de waarde op 1 januari aan

Het bedrag dat u in de aangifte inkomstenbelasting moet opgeven is de waarde op 1 januari, de peildatum. Bent u met crypto bezig? Dan weet u vast dat de waarde van uw crypto dagelijks kan wijzigen. Geef daarom de waarde van uw crypto vermogen op 1 januari om 00:00:00 van het jaar van de aangifte op om misverstanden te voorkomen.

Geen belasting betalen?

Wanneer uw crypto in box 3 valt, hoeft u in 2024 misschien helemaal geen belasting te betalen over de waarde. Er is dit jaar namelijk een belastingvrij vermogen van €57.000. Is uw totale vermogen (inclusief aandelen en spaargeld) lager dan €57.000? Dan hoeft u geen vermogensbelasting te betalen.

Cryptovaluta niet opgeven

Het opgeven van uw cryptovaluta is uw eigen verantwoordelijkheid. Op basis van nieuwe EU-richtlijnen zullen de cryptovaluta binnenkort onder de uitwisseling van fiscale gegevens vallen. In de toekomst kan het dus zo zijn dat crypto zichtbaar is in de vooraf ingevulde aangifte. Omdat mensen nu nog zelf verantwoordelijk zijn, gaat er wel eens wat mis bij de belastingaangifte. Wanneer u de crypto niet opgeeft, ziet de Belastingdienst dit als ‘onverhuld vermogen’. Hier kunt u mogelijk een boete voor ontvangen en in het ergste geval kan de Belastingdienst u vervolgen.

Maak gebruik van ons advies

U begrijpt nu wel dat het belangrijk is om crypto op de juiste manier in te vullen bij de aangifte inkomstenbelasting. Komt u er niet helemaal uit of vraagt u liever vooraf advies? Onze adviseurs staan graag voor u klaar. U kunt rekenen op onze professionele en toegankelijke werkwijze. Dankzij het gedegen advies van SRL Accountants & Belastingadviseurs komt u niet voor verrassingen te staan.

Kennismakingsgesprek

Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen

Wil je een vrijblijvende kennismaking? Dat kan bij jou of bij ons op kantoor. We geven je direct inzicht in hoe onze adviseurs je verder kunnen helpen.