Bezwaar maken tegen definitieve aanslagen inkomstenbelasting met box 3 vermogen

Lees verder of vraag onze adviseurs om hulp

De recente uitspraken van de Hoge Raad hebben gevolgen voor belastingbetalers met vermogen in box 3. Volgens de Hoge Raad moet bij de berekening van het inkomen uit box 3 vermogen gekeken worden naar het daadwerkelijke rendement, en niet naar het fictieve rendement dat de Belastingdienst hanteert. Dit betekent dat als jouw werkelijke rendement lager is dan het door de Belastingdienst aangenomen rendement, je een sterke reden hebt om bezwaar te maken tegen je definitieve aanslag inkomstenbelasting over 2023. Het is belangrijk om deze kans te grijpen om onnodig hoge belastingaanslagen te voorkomen. Dit kan je financiële voordelen opleveren en ervoor zorgen dat je alleen belasting betaalt over het werkelijk behaalde rendement.

Bezwaar definitieve aanslagen inkomstenbelasting box 3

Uitspraken van de Hoge Raad over box 3 vermogen

De Hoge Raad heeft op 6 juni 2024 meerdere uitspraken gedaan over de manier waarop het inkomen uit box 3 vermogen wordt berekend. De berekening blijkt in strijd te zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Alleen het werkelijk rendement mag belast worden, als dit lager is dan het fictief rendement. Is je werkelijke rendement inderdaad lager dan het rendement in je definitieve aanslag inkomstenbelasting 2023? Dan is het verstandig om bezwaar te maken.

Bezwaar maken tegen definitieve aanslagen inkomstenbelasting

Het oordeel van de Hoge Raad is gunstig wanneer je werkelijke rendement echt lager blijkt te zijn dan het rendement in je definitieve aanslag inkomstenbelasting over 2023. Zorg er daarom voor dat je dit goed controleert zodra je de definitieve aangifte inkomstenbelasting ontvangt. Als het werkelijk rendement lager blijkt te zijn, is het belangrijk om snel in actie te komen. Kom binnen 6 weken na ontvangst van de definitieve aanslag in bezwaar. Als je ervoor kiest om bezwaar te maken, kom je in aanmerking om aan te tonen dat het werkelijke rendement inderdaad lager was. Deze mogelijkheid krijg je via het formulier ‘opgaaf werkelijk rendement’. Het is niet bekend of niet-bezwaarmakers deze mogelijkheid ook krijgen.

Onze adviseurs helpen je graag

Wil je meer informatie over het maken van bezwaar tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting met box 3 vermogen? Onze adviseurs staan klaar om je van professioneel advies te voorzien. . We helpen al onze klanten op een toegankelijke manier. Bij SRL Accountants & Belastingadviseurs kun je rekenen op gedegen advies en een persoonlijke aanpak.

Kennismakingsgesprek

Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen

Wil je een vrijblijvende kennismaking? Dat kan bij jou of bij ons op kantoor. We geven je direct inzicht in hoe onze adviseurs je verder kunnen helpen.