Het bedrag dat mensen belastingvrij aan anderen mogen schenken, gaat volgend jaar eenmalig met € 1.000 omhoog. De Tweede Kamer heeft dat fiscale extraatje voor in de coronacrisis afgedwongen.

Dat betekent dat ouders in 2021 aan hun kinderen een bedrag van € 6.604 euro mogen geven, zonder dat de kinderen daar schenkbelasting over hoeven te betalen. Het bedrag dat je belastingvrij aan anderen dan de kinderen mag schenken gaat volgend jaar dan naar € 3.244 per persoon. Dat is in beide gevallen € 1.000 meer dan op dit moment in de wet is voorzien. De vrijstelling voor kinderen geldt ook voor pleegkinderen.

De verhoging van de belastingvrije schenking geldt alleen voor het jaar 2021, vanaf 2022 verdwijnt de extra € 1.000 belastingvrije schenking weer. Overigens is het voor schenkingen waarbij gebruik wordt gemaakt van deze vrijstellingen, en er dus geen schenkbelasting is verschuldigd, niet nodig om aangifte schenkbelasting te doen. Dit is anders wanneer er gebruik wordt gemaakt van andere vrijstellingen in de schenkbelasting zoals de vrijstelling bij schenking ten behoeve van de eigen woning. Dan is het wel verplicht om aangifte schenkbelasting te doen.

CategoryAlgemeen
logo-footer