Verkoop je vanuit een webshop artikelen aan particulieren in meerdere EU-landen? Let dan goed op want de btw regels die hierop van toepassing zijn gaan drastisch wijzigen met ingang van 1 juli aanstaande.

De huidige btw regels bij zogenaamde afstandsverkopen schrijven voor dat bij verkopen en leveringen waarbij goederen vanuit Nederland verzonden worden naar consumenten in andere EU-landen als basis Nederlandse btw verschuldigd is zolang je onder een drempelbedrag blijft. Dit betekent dat jij je buitenlandse klant Nederlandse btw in rekening brengt totdat je omzet in het betreffende land het voor dat land geldende drempelbedrag bereikt.

Binnen de EU zijn drempelbedragen afgesproken voor de heffing van btw bij verkopen aan consumenten in andere lidstaten. Wanneer je omzet in een ander EU-land binnen een jaar het drempelbedrag overschrijdt, bereken je het btw-tarief van dat land. Je draagt vervolgens daar de btw af en verzorgt een btw-aangifte in dat land. Het drempelbedrag voor afstandsverkopen verschilt per land. Overschrijdt je dus in meerdere landen het drempelbedrag dan moet je je in al die landen laten registreren en in meerdere landen btw aangifte doen. Vaak heb je hiervoor een lokale accountant of belastingadviseur nodig. Duidelijk is dat dit dus erg complex en kostbaar kan worden als jouw webshop door heel Europa leveringen aan particulieren verricht.

Om die complexiteit weg te nemen gaat per 1 juli 2021 de nieuwe EU-btw-richtlijn voor e-commerce in. De nieuwe regels gelden wanneer je met je Nederlandse webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaald met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland. Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de 10.000 euro per jaar blijft, dan mag je gewoon Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

Op hoofdlijnen werkt de nieuwe regelgeving als volgt uit:

Per 1 juli 2021 vervallen de drempelbedragen voor afstandsverkopen per afzonderlijk EU-land. Er komt 1 drempelbedrag van 10.000 euro. Dit drempelbedrag geldt voor alle afstandsverkopen van goederen samen met de verkoop van digitale diensten aan consumenten in de EU. Als je totaalbedrag aan verkopen in afzonderlijke EU-landen jaarlijks onder de 10.000 euro blijft, mag je Nederlandse webshop Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Vanaf het moment dat je boven het drempelbedrag van 10.000 euro komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is.

Je buitenlandse btw-aangifte kun je vervolgens op 2 manieren regelen. Je doet een lokale btw-aangifte per afzonderlijk EU-land waarin je hebt verkocht. Of je meldt je bedrijf aan voor de ‘Unieregeling’ binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. De tweede optie is veruit de meest eenvoudige.

Door gebruik te maken van het nieuwe éénloketsysteem hoeven ondernemers zich niet in elk EU-land afzonderlijk te registreren voor de btw. Vanaf 1 juli 2021 kan een ondernemer de in andere EU-landen verschuldigde btw via de OSS-portal van de Nederlandse Belastingdienst aangeven. Dit doe je met een aanmelding voor de ‘Unieregeling’. Je hebt dan geen btw-registratie in andere EU-landen nodig. Binnen het portaal van het nieuwe éénloketsysteem doe je als ondernemer btw aangifte voor alle EU-landen waaraan je leveringen aan particulieren hebt verricht. De Nederlandse Belastingdienst regelt dat de via het portaal aangegeven btw bij het juiste EU-land terechtkomt.

Verwacht je dat je in totaal meer dan € 10.000 per jaar verkoopt aan particulieren in andere EU-landen, zorg dan dat u zich tijdig aanmeld voor het nieuwe éénloketsysteem. Dit is sinds 1 april 2021 mogelijk via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ op de website van de Belastingdienst. Tijdige aanmelding versoepelt de uitvoering van de nieuwe regels voor jou als ondernemer na 1 juli 2021. Wil je je nog beter voorbereiden? Bekijk dan ook alvast de btw tarieven van de verschillende EU-landen die je na 1 juli dus in rekening moet brengen en implementeer deze zo goed als mogelijk in jouw webshop zodat alles straks op rolletje loopt als de nieuwe regelgeving van kracht is geworden.

CategoryAlgemeen
logo-footer